Nem mozi, filmszínház

Mátyássy Áron T.U.K. Tanár úr kérem című tévéfilmje válságalkotás. A rendező bevallottan azért fordult a keretes, látomásszerű szerkezethez, mert nem volt elég pénze arra, hogy korhű kosztümös filmet forgasson. Ígyhát szubjektív filmetűdöt rendezett. Az mindenképp a dícséretére válik, hogy a koncepció végül nem lett erőltetett. A filmet egy helyszínen, egy volt elmegyógyintézet épületében forgatták, de a hatalmas termek és hosszú, lepattant folyosók hangulatát sikerült szervesen beépíteni a filmbe.

Valahogy így képzelnénk el egy századelőn játszódó kosztümös film hangulatát. Na ez a film nem ilyen, a hasonló díszlet csak utalásként van jelen. Sokkal inkább ilyen:


Szürke, hideg és szürreálisba hajló. Lehet, hogy a film hatása, de újraolvasva a Tanár úr kérem – novellákat, nem olyanok, hogy visítva nevetne rajtuk az ember – nagyon is melankolikusak és komolyak.


Azzal együtt, hogy a film vizuálisan markáns és klipszerű, végig az volt az érzésem, hogy színházi előadást nézek. Ezt erősítette az, hogy a szereplők folyton belenéznek a kamerába, Karinthy úgy monologizál, hogy közben a nézőhöz beszél és a színészi játék is színpadias. Van ahol szándékoltan, például a fiatal Karinthy és a Lány ismerkedése a parkban kimondottan táncbetét-jellegű.

A színpad egyébként konkrétan is megjelenik a filmben, többször is, a vége pedig teljesen átmegy színpadi produkcióba: a Magyarázom a bizonyítványom c. novella díszlete nem más, mint a színpad – a színész a közönségnek magyarázza a bizonyítványát, utána pedig egy különös dalbetét következik, egészen cirkuszi környezetben. A díszletek ebben a filmben ugyanolyan jelzésértékűek, mint a színházban szoktak lenni – persze a vizuális megoldások, villanások, klipszerű jelenetváltások miatt nagyon is filmes az egész: filmszínház.

A látványvilágért egyébként Pater Sparrow felelős, aki a magyar filmgyártás egy érdekes figurája. A londoni filmiskolában tanult, innen a művészneve is, de Magyarországon dolgozik. Tavaly készült el első nagyjátékfilmje, az 1 – ez egy sci-fi-thriller, jelenleg pedig egy websorozaton dolgozik Hodor Aura nyilvánvaló titkai címmel. Ez majd ingyenesen elérhető lesz, egyelőre csak egy teaser látható, ami fekete-fehér és nagyon misztikus.

Pater Sparrow készítette Harcsa Veronika és a Bin-Jip zenekar Enter c. számának a videoklipjét is.


, , ,