Emma (2009) – az Austen-ipar figyelemreméltó terméke

Nem vagyok megrögzött Jane Austen-rajongó, a filmadaptációk közül eddig mindössze a Büszkeség és balítélet c. tévésorozatot láttam, abból Colin Firth morcos arca illetve az empire-ruhák maradtak meg. Végül is ez a lényeg az egészben. Ruhák, dialógusok és helyszínek szempontjából a BBC 2009-es Emma-adaptációja talán még profibb: mindenkinek ajánlom, aki kicsit is rokonszenvez a 19. század eleji vidéki brit arisztokráciával, a kúriákkal és az angol parkokkal.



Emma Woodhouse otthona, Hartfield. A valóságban a Kent megyei Squerres Court.


Donwell Abbey, Mr. Knightley birtoka, amelyet a Loseley Park személyesített meg.

A BBC egyébként 2009-ben másodszor adaptálta Jane Austen Emma c. klasszikusát. Ezt a regényt először 1815-ben publikálták és éppen erről a korszakról szól, a brit regency-ről, amikor a brit arisztokratáknak különösen jól ment soruk. Akkoriban a későbbi IV. György régensként uralkodott beteg apja helyett és gyakran kiürítette a kincstárat a művészetek támogatására és a nép kárára. Austen történetei a vidéki arisztokrácia körében játszódnak, de itt is érződik a felsőbb réteg gondtalan jóléte – a szegénységgel szemben. Emmának megvan a pénzügyi biztonsága, úgyhogy semmi kedve férjhez menni. Másoknak viszont előszeretettel fog férjet. – így foglalható össze a történet.

A baloldali a főszereplő, Emma és ez a kedvenc fejfedőm a filmből. Emma gyakran hord vörös ruhát és a főcím-animáció is ilyen színű:

Ez pedig Samuel Sim zenéje ahhoz a jelenethez, amikor Emma kiprovokálja, hogy Mr. Knightley végre kérje fel táncolni:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


, , ,

Emma (2009) – az Austen-ipar figyelemreméltó terméke bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Thabita hozzászólása:

    Az elso bbc-s filmadaptaciot lattam, azt is ajánlom mindenkinek aki szereti a bbc-s sorozatokat meg az austen regenyeket. Ezt meg feltetlenul be fogom szerezni, a kepekbol es a videbol itelve nem lesz csalodas. Koszi a postot.

  2. Réka hozzászólása:

    Jane Austen jó néhány regényét olvastam és többnek láttam a filmadaptációját is, de igazán csak a Büszkeség és balítélet BBC-féle változata tetszett. Egyrészes filmben nem igazán tudnak kitérni azokra az apró hangulatelemekre, amelyeknek köszönhetően igazán bele tudná élni magát az ember, én legalábbis minidg azt az erőlködést éreztem, hogy minden fontos információ helyet kapjon és a néző megértse az összefüggéseket. Az Emma korábbi változata is ilyen volt, nagy terjedelmű könyv és korrektül öszefoglalták a lényeget, de annyi… kíváncsi vagyok, a képek alapján az új film tényleg ígéretesebbnek tűnik. Ja, és tetszett még a Becoming Jane, 2007-es életrajzi film, nagyon szép operatőri munka (viszont nem kell feltétlenül hitelesnek tekinteni…).

  3. Zsizsmann Erika hozzászólása:

    Köszi a hozzászólásokat! A BBC tényleg jó kosztümös adaptációkban. Most az 1995-ös Jane Eyre-sorozatra készülök, ez ugyan más korszak, mint az Austen-regényeké, viszont ugyancsak Sandy Welch írta a forgatókönyvét, mint ennek az Emmának. És Amerikában már bemutatták az új Jane Eyre-t: http://www.imdb.com/title/tt1229822/, jó lesz összehasonlítani.

  4. Kelemen Attila hozzászólása:

    Nemrég láttam a korábbi verziót, nagyon fakó az újhoz képest. A Büszkeség és balítélet nekem is személyes kedvencem, évente megnézem.

  5. vig emese hozzászólása:

    Hogyha az angol romantikáról beszélünk, akár írott, akár képes formában, akkor semmi esetre sem hagynám ki a 2007-ben elkezdett, és 2009-ben befejezett Cranford c. sorozatot, amely szintén adaptáció, mégpedig Elizabeth Gaskell regényei alapján írták a forgatókönyvet. Ami számomra szimpatikusabbá teszi az Emmánál, amelyet tényleg feldob a regency korszak kastélyainak és kosztümjeinek hangulata az, hogy a Cranfordban láthatunk egyszerő embereket is, akik nem élnek kastélyban, viszont a “manner”, a társadalom szabta korlátok és elvárások ugyanúgy működnek számukra is. A szereposztás parádés, az összes nagy színésznője az angol filmiparnak játszik a sorozatban: Judi Dench, Lisa Dillon, Julia McKenzie, és a filmezés, a részletek kidolgozása igazi gondos, angol munka.
    P.S. Egyszóval: az Emma szép, de a Cranford jobb.