Semleges

Ha valakit ki nem állnának a derék svájciak, az a szegény Krúdy Gyula lenne. A szecesszió nem az ő vonalvezetésük. Az őshonos svájciak a kiszámíthatóságban hisznek. A kiszámíthatóság a svájciak szabadsága.

Zürich: kellem és kényelem, bájtalanul. De Luzern már egész más, meseszerű pont annyi mázzal, amennyi még belefér. Ha lenne alpesi Süsü, ott lakna Luzernben.

A hegyek, bankok, bicskák, csokiköltemények – mind ikonok, amelyekhez persze design formák is társulnak. Van azonban még egy nagyon svájci exportcikk, ami meghatározóbb hatású a nemzetközi vizualitásra, mint sok sivatos ikon. Ez az 1957-ben fejlesztett Helvetica betűtípus. A cél az volt, hogy legyen egy igazán semleges vonalú, széles alkalmazhatóságú sans-serif, és lőn. A Helvetica olyan tipográfusoknak, mint a designereknek mint a szürke, a szakácsoknak a víz, a politikusoknak a jövő: megoldás mindenre.

Get the Flash Player to see this content.

Van egy momentum a svájci néplélekben, amit nem tudok összerakni. Ez a csoki kultusz. Nem hiszem azt, hogy a náció nemzedékesült szeretethiánya kreálta volna meg a svájci csokit. Van egy elméletem, de nem merek vele előrukkolni. Előbb mások.

[a legfelső kép a ilovetypography.com-ról származik]


, , ,